El partit dels dilluns (v.2018)

 

Resultat d'imatges de dilluns plaça de la vila badalona llibertat

Comença el xup-xup de les municipals de l’any que ve.

Com cada quatre anys, els qui governen maldaran per fer una bona recta final, que deixi un bon gust de boca pel maig de 2019, i els qui volen governar s’esforçaran, – cadascú amb el seu estil propi-, per subratllar errors i mancances dels qui manen i, espero que també per proposar projectes creïbles i atractius. Naturalment com cada quatre anys, hi haurà qui farà números, estadístiques, projeccions i càbales de tot tipus per anticipar resultats i anirà atabalant-nos amb enquestes que mai sabrem si són pronòstics o projeccions de desitjos.

Sí, sembla un patró conegut, un ritornello que apareix a la partitura de la melodia badalonina cada quatre anys.

Però, fixem-nos-hi bé, aquest cop, perquè crec que el patró pot girar-se com un mitjó. Com tantes coses al nostre país, l’atac frontal a la democràcia per part dels aparells de l’estat, obliguen a situar a primera línia de qualsevol proposta electoral, determinats valors i principis. A les municipals, també.

Valors i principis que no són fum, ni són paraigües protectors, ni monotemes, ni mandangues: són l’essència de qualsevol institució que es vulgui respectuosa amb la seva gent, que persegueixi rotundament l’interès públic i que situï l’educació, la cultura, l’activitat econòmica i la igualtat d’oportunitats en el frontó del seu dia a dia. L’essència, també, del respecte pels drets nacionals de Catalunya.

Hi ha molta gent que els comparteix aquests valors. De fet, persones que veuen de molt diferents maneres temes de gestió del dia a dia de la ciutat, es troben magníficament juntes en la defensa d’aquests ideals i principis. En el darrer any, la transversalitat obligada en aquest trànsit de la Catalunya autònoma a la Catalunya república, ha fet lluir a Badalona aquest treball d’equip entre entitats, partits, grups i grupets.

De l’1 d’Octubre ençà, – de la repressió dels del 155 cap aquí – , potser l’expressió més clara d’aquesta transversalitat és la Plaça de la Vila dels dilluns al vespre. Gent de tots colors que es barreja en un sol clam, gent de tot pelatge que posa el respecte als altres i l’estima a la ciutat i al país, per damunt de qualsevol altre premisa, gent que s’emociona i a qui li brillen els ulls.

Torno a les municipals de 2019. Més d’un i de dos conciutadans m’han aturat per parlar d’una candidatura que recollís aquests anhels compartits i que, alhora, sabés dibuixar una proposta que parlés de ciutat inclusiva, ciutat activa i ciutat educadora; d’una candidatura que aglutinés aquells qui entenem que l’Ajuntament ha de complir dues premises: 1) no ha de ser el pare-Ajuntament sinó que ha de ser un acompanyant i un facilitador de les iniciatives de la gent, de les preocupacions de la gent i 2) que l’Ajuntament ha tenir una mica més de ritme, ha de bategar a l’uníson amb les inquietuds dels ciutadans.

El partit dels dilluns va ser una expressió que el món convergent va popularitzar fa quasi quaranta anys. Venia a significar aquell tornem-hi de l’endemà de la festa, aquell vinga, va, aquell som-hi, aquell posar-s’hi amb ganes renovades… El partit dels dilluns (v.2018) podria recollir part d’aquell significat també, però sobretot, sobretot, hauria de fer bandera de l’esperit que es respira, des de fa quasi quatre mesos, els vespres de cada dilluns a la Plaça de la Vila.

Seria un atac al pluralisme polític una proposta d’aquest tipus? Sincerament, no té per què ser així. L’expressió del pluralisme pot ser la pròpia candidatura, si es fa bé. Seria, això sí, una proposta en positiu que al mateix temps faria de dic de contenció d’una manera de fer política que els aprenents de bruixot locals practiquen i que consisteix en replicar acríticament l’estil dels líders del 155. Dic de contenció d’una manera de fer política que, lamentablement, ja vem tastar a Badalona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s